Mitä on terveys?

Maailman terveysjärjestö WHO (World Health Organization) määrittelee terveyden täydellisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tilaksi. Eli olemmeko terveitä, jos meillä ei ole todettu mitään sairautta? Olemmeko hyvinvoivia vain, jos olemme täysin terveitä? Asia ei ole välttämättä niin yksinkertainen. 

Terveys koetaan hyvin monin eri tavoin, erilaiseksi eri tilanteissa ja hyvinvointimme vaihtelee jopa päivittäin. Hyvä terveys tarkoittaa hyvää toimintakykyä ja se mikä on hyvä tai riittävä toimintakyky itse kullekin, vaihtelee. Toimintakykymme on hyvä, jos se vastaa niitä töitä ja vapaa-ajan askareita ja tekemistä, mitä haluamme tehdä.  

Terveyskäsite sisältää fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen puolen. Ja vaikka jollain alueella olisi puutteita tai häiriöitä, voi toisten osa-alueiden hyväksi koettu tilanne kompensoida kokonaisuutta. 

Fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen terveys

Fyysinen terveys tarkoittaa kehon hyvinvointia. Silloin keho toimii niin kuin pitää, sydän pumppaa verta ja hengitys kulkee, jaksat tehdä asioita, joita päiviisi kuuluu. Fyysiseen terveyteen voit vaikuttaa nukkumalla riittävästi ja laadukkaasti, syömällä monipuolisesti sekä liikkumalla säännöllisesti. 
 

Psyykkinen terveys tarkoittaa mielen hyvinvointia. Sitä, että tuntee olevansa merkityksellinen, arvokas ja elämässä on mielekkäitä asioita, joita haluaa tehdä. Psyykkinen terveys ja hyvä itsetunto auttavat paremmin kohtaamaan vastoinkäymisiä ja selviytymään niistä. 

Sosiaalinen terveys tarkoittaa toimivia ja mielekkäitä ihmissuhteita, ryhmään kuulumisen tunnetta ja niiden kautta kokemusta, että olet osallisena johonkin, olet hyväksytty. Sosiaalinen terveys on kykyä luoda ja ylläpitää ihmissuhteita ja se edellyttää taitoja, kuten toisten kuunteleminen ja keskusteleminen. Me ihmiset olemme laumaeläimiä, eikä meitä ole tarkoitettu elämään yksin.  

Kaikki edellä mainitut osa-alueet vaikuttavat toisiinsa, niin hyvässä kuin pahassa. Kaikista osa-alueista on pidettävä hyvää huolta, jotta kokonaisuus pysyy tasolla, jossa tunnet itsesi terveeksi. Jos nukut liian vähän tai huonosti niin, ettet saa riittävästi palauttavaa syvää unta, olet kärttyisempi ja kireämpi kuin normaalisti, tällöin sosiaaliset suhteesi saattavat kärsiä. Univaje saa myös aikaan sen, että makeanhimosi yltyy ja saatat sortua helpommin epäterveellisiin ruokavalintoihin. Tai vaikket sortuisikaan, niin jos sinulla on ylipainoa, painon saaminen alaspäin on vaikeaa, jopa mahdotonta. Univajeessa elimistö on stressitilassa, jolloin aineenvaihdunta ei toimi normaalisti ja laihdutus on äärimmäisen hankalaa. Se taas aiheuttaa varmasti lisästressiä ja noidankehä on valmis. Univajeessa ei myöskään jaksa liikkua niin aktiivisesti kuin normaalisti tai jos liikut väkisin, ei kehosi pysty palautumaan kunnolla ja saatat ihmetellä, kun kuntosi ei lähde nousemaan tai lihakset eivät kasva, vaikka kuinka treenaat. Myöskin loukkaantumisriski kasvaa sekä vastustuskyvyn heiketessä, saatat sairastella aiempaa enemmän. 

Terveyteen vaikuttavia asioita

Nykyajan kiireinen elämänrytmi ja kovat ja valitettavasti koko ajan lisääntyvät paineet niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin vaikuttavat olennaisesti hyvinvointiimme ja terveyteemme. Hyvää on se, että viime vuosina selkeästi on enemmän esille noussut ja nostettu hidastamisen tärkeyttä. Ihmiset ovat alkaneet pysähtymään ja miettimään, missä ja mihin ovat menossa elämässään sekä sitä, että olisiko järkevää vaihtaa vähän suuntaa tai onko mahdollista ainakin vähän hidastaa. Koska pysähtymisen se vaatii, oman elämäntilanteen tarkastelun ja omien arvojen miettimisen, että elänkö arvojeni mukaan. Näkyykö se elämässäni ja valinnoissani? Uupuneita kun tuntuu olevan tänä päivänä koko ajan enemmän, niin työssä uupuneita kuin muuhunkin elämän kiireeseen ja stressiin uupuneita.  

Mieti nyt, miten sinä koet oman terveytesi. Miten koet oman hyvinvointisi? Onko tarvetta muutokselle jollain osa-alueella, fyysisellä, psyykkisellä, sosiaalisella? Ja jos on, niin mistä voisit aloittaa? Joskus se vaatii alkuun paljonkin aikaa omien arvojen hahmottamiseen ja tarkentamiseen ja sitä kautta alkaa selkeytyä myös asiat, joihin kaipaisi muutosta. 

Scroll to Top